Water

Element water: Heiligbeenchakra

 

 

Het element water hoort bij het 2e chakra, het Heiligbeenchakra: Svadisthana wat betekent: 'eigen plaats' en 'verrukkelijk'.
Water heeft de bedding van de aarde (1e chakra) nodig om te kunnen stromen en om vorm te hebben. Het moet stromen om zuiver te blijven. De aarde draagt het water, wind vervoert en stuwt het water. De maanenergie zorgt voor eb en vloed.


Uit zichzelf kan water niets en toch is het zijn kracht die dingen doet veranderen. Soms is dat een beukende vernietigende kracht, soms is het de subtiele kracht van eeuwenlang een druppel die op dezelfde plek valt.
Zoals water afhankelijk is van natuurkrachten, zo zijn onze emoties reacties op de omgeving en emotie is de stuwkracht van het 2e chakra. Veel mensen zijn ook emotioneel gevoelig voor de natuurkrachten; denk maar aan onrust voor een storm en maanziekte. Logisch, want ons lichaam bestaat voor 70% uit water.


Water staat symbool voor het onderbewuste. Diepe stille wateren zijn aantrekkelijk rustig en tegelijk onbekend en wellicht angstaanjagend omdat we de diepte en de inhoud niet kennen. Er kunnen behoorlijk vreemde dromen uit naar boven borrelen.
Aan de oppervlakte van de zee kunnen zware stormen woeden, maar dieper in hetzelfde water, in dezelfde zee is het stil.

 

 

Spreekwoorden en gezegden die betrekking hebben op het element Water:


stille wateren hebben diepe gronden  -   met de stroom mee gaan  -   water naar de zee dragen  -  een rots in de branding zijn  -   je als een vis in het water voelen  -   je kunt de golven van het leven niet ontlopen maar je kunt wel leren surfen  -   in het diepe duiken  -   Gods water over Gods akker laten stromen

 

 

Lees meer....